Transparency

Трябва да спрем разговора ангро за промяната в мажоритарната система и да си дадем сметка, че не това е изходът от големите проблеми в изборния процес. Това каза пред БНР Ваня Нушева, програмен директор на „Прозрачност без граници“ и предавател по изборни системи в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

„Великото народно събрание е учредителната власт на една държава. То определя основния договор, по който се регулира животът в една държава, по който функционират институциите. Не е допустимо с промени в математически формули да се променя представителството на гражданите в учредителното Народно събрание. Във ВНС е необходимо да има пълна пропорционална представителност на интересите на гражданите, защото това може да се отрази върху основния закон, по който те ще живеят“, коментира Нушева в предаването „Преди всички“.

Парламентарната правна комисия отхвърли предложенията на ГЕРБ, свързани със системата за гласуване за ВНС. Сред тях бе това за мажоритарен избор в един тур на 200 от общо 400-те депутати. Срещу предложенията на ГЕРБ се обявиха членовете на комисията от БСП, ДПС и Обединените патриоти.

Спирането на опасната идея за въвеждането на смесена система е победа на разума, смята Ваня Нушева.

При мажоритарен избор печели първият, получил най-много гласове, когато се провеждат избори в един тур. Предлага ни се именно този вариант, който означава, че на практика може да спечели кандидат, получил дори 20% от гласовете на избирателите, стига всички други да са получили с 1% процент по-малко, поясни Нушева.

„За каква по-висока легитимност можем да говорим, когато повече от 50-60% от хората в един избирателен район няма да имат представител?“

Ваня Нушева апелира депутатите да изберат един модел на гласуване и на броене на резултатите – с хартия или електронно, защото прилагането на смесената система затруднява секционните комисии.

„Безсмислено е, когато имаме машини, членовете на секционните комисии вечерта да броят и хартиени бюлетини, и машинни гласове и да смятат с химикал тези резултати. Или трябва да въведем машинното гласуване, или да оставим хартиено гласуване, като използваме обаче новите технологии – все повече навлиза в изборния процес технологията, при която хартиените бюлетини се сканират”, подчерта Ваня Нушева.

Тя припомни, че отдавна се предлага създаването на регионални преброителни центрове.

Цялото интервю може да чуете на страницата на Българското национално радио.