Transparency

” Темата за задължителното гласуване присъства отдавна в публичното пространство и в предложенията за промяна в изборното законодателство, защото е един инструмент, който може да ограничи влиянието на контролирания вот и купуването на гласове.”

Миналата година бяха променяни разпоредбите за Закона за референдума, с идеята референдуми и избори да се провеждат едновременно. В момента тече обратната дискусия за това, да бъдат разделени. Могат да бъдат намерени аргументи и в едната и в другата посока.

Нушева определи като „абсолютно неприемливо решение“ идеята да бъдат въвеждани материални стимули за задължителното гласуване – джипове, перални, телевизори. Според нея това би било още един знак за обществото, че „вотът може да бъде повлияван от материални облаги“. Нушева припомни, че подобен опит е имало през 2005 г.,  за да бъде повишена избирателната активност, но тя е останала ниска. Към въвеждането на санкции също трябва да се подхожда внимателно, защото споменът за репресивната машина на комунистическия режим е твърде близък.

Временното изключване от избирателния списък не изглежда толкова драстична санкция и до голяма степен би изглеждала приемлива. Тук обаче също трябва да се мисли за друг негативен ефект – това, че част от избирателите може трайно да се изключат от участие в изборния процес. Веднъж изключени, не се знае какъв е психологическият ефект за тези хора и дали за тях това няма да бъде още едно потвърждение, че няма да има смисъл да участват. Иначе, на пръв поглед изглежда Соломоново решението – въвеждане на подобен тип санкции на временно изключване от избирателните списъци, като по този начин изчистваме избирателните списъци и не пристъпваме към регламентация на активна регистрация.

Мъртвите души няма да бъдат изчистени от избирателните списъци с подобно действие, категорична е Нушева. Според нея, най-адекватно решение при въвеждането на задължителното гласуване е стимул под формата на данъчно облекчение.

Според „Прозрачност без граници“ предложението за промяна в условията за регистриране на наблюдателите на избори, внесено от депутатите, може да остави много авторитетни организации  извън процеса. От асоциацията  предлагат алтернативен текст.

Цялото интервю на БНР с Ваня Нушева може да чуете по БНР.