Transparency

Начинът, по който беше въведено машинното гласуване, е неразумен, неадекватен и сега сме свидетели на едно също толкова неадекватно и прибързано решение.

Това каза за БНР програмният директор на „Прозрачност без граници“ Ваня Нушева относно решението на НС да отмени машинния вот за местните избори. Тя изтъкна, че технологията за провеждане и за отчитане резултатите от местните избори е най-сложната и с най-сериозни затруднения в изборния процес, защото на практика секционните комисии трябва да преброят 3, а на места – 4 бюлетини.

Хибридното гласуване се оказва проблематично у нас, „защото изборната администрация не е достатъчно добре подготвена”, заяви Нушева в предаването “Преди всички” по “Хоризонт”:

„Струпват се няколко технологии върху гърба на едни и същи членове на избирателна комисия и те не могат да се справят. При това ниво на обучение, при този капацитет на изборната администрация, наистина съществува известен проблем, но този проблем може да бъде решен чрез едно разумно определяне на секциите, в които да бъде проведено машинно гласуване. Един от най-разумните варианти би било, ако бъдат избрани секции в населени места, в които има достатъчно на брой секции – например София, Пловдив, Бургас, Варна. – да бъде реализирано машинното гласуване без да се създават такива драматични ситуации за промени в изборното законодателство в последния момент”.

От „Прозрачност без граници“ са категорични, че машинното гласуване е доказало своята полезност по време на европейските избори:

„Всъщност машините помагат за една по-бърза и лесна обработка на бюлетините на края на изборния ден. Проблемите, които се посочват – разминаване между броя на гласовете, отчетени в машинно гласуване и общя протокол, че имало грешки в протоколите – са породени от нежеланието или пропуски, несъзнателни, на изборната администрация да отчете коректно резултатите от гласуването от машини и от хартиеното… или поне е нежелание на членовете на избирателните комисии да прилагат тази технология. Доказателство за това е, че виждаме много различни проценти на използваемостта на машините в съседни секции, в които избирателният корпус е еднакъв – бяхме свидетели, че в една от секциите са гласували около 21%, а в близка секция – 74% от избирателите. Това е от ясните доказателства, че ролята на секционните избирателни комисии е била твърде важна в това да насочат избирателите“.

Цялото интервю може да чуете на страницата на БНР.