Transparency

Предстои ни изборна 2021 година, а  предложените промени в Изборния кодекс поставят редица предизвикателства и въпроси – сред тях са двата дни гласуване заради коронавируса и гласуването по избор с хартиена бюлетина или с машина. Това обясни в предаването “12+3″ Калин Славов, изпълнителен директор на “Прозрачност без граници”.

Над 600 хиляди са били недействителните бюлетини на предходните избори и неправителственият сектор настоява технически да се изясни защо се е случило това припомни Славов.

Сега се оказва, че ще гласуваме 48 часа, а работата на комисиите ще продължи горе-долу едно денонощие след това, което според него създава допълнителни практически трудности – как ще се охраняват бюлетините, изборните книжа, урните, в които е започнало гласуване, как ще се наблюдава изборният процес от международните наблюдатели в продължение на 72 часа.

Това разтягане на изборния процес създава предпоставки за делегитимация на изборните резултати, смята Славов. Според него се задълбочава и вече установен дефект – паралелното гласуване по две различни системи – с хартиена бюлетина и чрез машина. Докато преди това е ставало в ограничен брой секции, сега в около 9 хиляди секции ще се извършва такова комбинирано гласуване.

Хартиеното гласуване фактически обезсмисля гаранциите, които ни дава машинното гласуване, подчерта Калин Славов.

В т.нар. опростяване на изборните книжа, което се предлага, липсват важни контроли, уточни още Славов и изтъкна, че задължително трябва да се направят актуални избирателни списъци.

Машинното гласуване сякаш е иззето от ръцете на ЦИК, отбеляза Калин Славов и припомни за подадената оставка на председателката на Централната избирателна комисия Стефка Стоева.

Не можем да приветстваме изтеглянето на възможността на ЦИК да контролира машинното гласуване, събирането на оферти, невъзможността ЦИК да осъществява пряк контрол при подготовката на машините за гласуване и прехвърлянето на контрола към изпълнителната власт, допълни Калин Славов.

Цялото интервю с изпълнителния директор на Асоциация “Прозрачност без граници” може да чуете на уеб сайта на БНР.