Transparency

Всеки гражданин може да помогне за осигуряването на честен изборен процес като бъде бдителен за нарушения и подава сигнали в съответните институции в изборния ден.

“Гражданите трябва да бъдат активни в рамките на изборния ден не само в своето гласоподаване, но и да бъдат внимателни за индикации за различни изборни нарушения, тъй като тази година по обясними причини броят на наблюдателите и застъпниците не е такъв, какъвто е в други години и гражданите ще са основно тези, които биха могли да подават сигнали за нарушения и нередности”, казва Калин Славов, изп.директор на Асоциация „Прозрачност без граници“.

По думите му, най-често в изборния ден гласоподавателите могат да станат свидетели на индикации за различни нарушения като хаос в изборното помещение, невъзможност на СИК да въведе ред, липса на бюлетини, присъствие на хора, които не са идентифицирани в изборното помещение, транспорт на гласоподаватели с едни и същи автомобили или с малки автобуси.

Всичко това са индикации за организиран вот, който е или купен, или контролиран. Освен това в рамките на изборите в секционните комисии може да се следи за нередности, свързани и с изборната стаичка.

Идеята е тази година тя да бъде с параван, за да влиза повече светлина и въздух, но трябва да бъде направена така, че да не се вижда какво се извършва зад паравана. Същото важи и за гласуването с машините – не трябва да се вижда вотът, а дори и предаването на бюлетината трябва да става по определен ред.

Цялото интервю на изпълнителния директор на Асоциация “Прозрачност без граници” можете да чуете на сайта на БНР.