Transparency

Конфискацията в нейната гражданска част е доста по-ефективна и доста по-страшна за действие, отколкото наказателното преследване. Именно и затова тя беше въведена с идеята веднъж да възстанови справедливостта, а следващия и важен аспект е да лиши от икономическа логика извършването на престъпление, коментира за “Преди всички” изпълнителният директор на асоциация “Прозрачност без граници” Калин Славов.

Според Славов е добре, че се води задочен спор, дори и през медиите, между правосъдния министър Цецка Цачева и президента Румен Радев за това от какво антикорупционно законодателство се нуждаем, защото по този начин темата се качва на високо ниво: Министър на правосъдието и президент-дискусията трябва да води на високо ниво, а и политиците вече са узрели за разбирането, че става въпрос, който трябва да бъде разрешен и то еднозначно.

“Би било удачно подобна дискусия да тече и в Националния съвет по антикорупция, който не е свикван от може би година, а именно там може да се създаде онзи скелет на антикорупционните действия, които трябва да бъдат предприети”.

“Много е важно обаче дискусията да не се елементаризира, както и да не се свежда до простички биномни решения, които да се представят като панацея”.

Цялото интервю с Калин Славов може да чуете на страницата на БНР.