Transparency

Вчера 27 февруари 2018 година Асоциация “Прозрачност без граници” изпрати открито писмо до Народното събрание във връзка с продажбата на ЧЕЗ.

Целта на настояването въпросът да бъде разгледан в парламента е, че именно това е органът, който може да събере всички институции с правомощия по подобен вид сделки. Това обясни в предаването „Преди всички“ изпълнителният директор на българското представителство на „Прозрачност без граници“ Калин Славов:

Подготовката на една сделка между частни лица не е нещо видимо, за да може реакцията да бъде предварителна. Изнесеното по медиите обаче за източниците на финансиране налага извършването на редица проверки, отбеляза Славов:

Много институции имат да извършат много неща, за да е ясно, че нито един закон на страната не е нарушен. Ако законите са спазени, дори да ни харесват или да не ни харесват, частната сделка трябва да  си остане частна сделка и политическите намеси в частна сделка едва ли биха могли да бъдат най-добрият изход в подобни ситуации.

Много сме далече от аналогия с 2013 година, няма го това обществено напрежение сред хората, които да искат промяна или да са в ситуация на тежко възмущение, смята Калин Славов.

Цялото интервю с изпълнителният директор на “Прозрачност без граници” може да чуете на страницата на БНР.