Transparency

Индексът за възприятие на корупцията е съставен от различни компоненти. За България събира в себе си десет изследвания на различни организации, които дават различни ракурси към проблема с корупцията. Един от индексите, който е чисто политически и измерва политическата стабилност, отразява по-добри стойности и оттам можем да си обясним и защо леко, с два пункта се е покачило и представянето на България в Индекса за възприятие на корупцията. Това обясни в предаването “12+3″ изпълнителният директор на “Прозрачност без граници” Калин Славов:

Тоест, на фона на страни, в които има действащи въоръжени конфликти и граждански войни – като Сирия и Сомалия, ние изглеждаме много стабилни в тази посока. Оттам и отражението в този агрегатен индекс. При друга част от индексите, които са икономически, има тренд надолу, така че картината всъщност никак не е розова.

Което би могло да ни даде едно самочувствие, че се намираме три-четири позиции преди Албания например, заедно с Черна гора и Сърбия. В такава компания сме.

Неглижирането на един проблем не води до неговото решаване, но и преекспонирането на дадена тема също е контрапродуктивно, защото започва да се губи чуваемостта, коментира Славов.

Цялото интервю с Калин Славов може да чуете на страницата на БНР.