Transparency

За предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ изпълнителният директор на Асоциация “Прозрачност без граници” Калин Славов коментира избирането на заместник-председател и трима членове на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество.

Славов коментира ,че процедурата е описана в закона и фактът, че не са предложили повече кандидати, отколкото са местата, всъщност следва логиката на закона.

Закона за борба с корупцията имаше един „фал“ старт. Особено що се касае до частта му с общинските съвети.

„Оказа се, че ако текстът на Закона бъде приложен, какъвто е, на практика общинските съвети ще престанат да функционират, защото общинските съветници ще се окажат в конфликт на интереси – че имат договори с Общината за различни дейности, че са наели общински помещения и извършват професионална или търговска дейност в тях и т.н. Това се оказа повсеместно в цялата държава“, обясни Славов.

„Изведнъж се случиха се две неща – беше осветен този проблем и неговата масовост и, втори път – пролича липсата на политическа воля той да бъде решен. Той просто беше отложен във времето, до края на мандата на тези общински съвети – чак до края на 2019 г. Това не може да се счита за някаква форма на преходен период. Преходен период би бил един до три месеца максимум, в които са тези общински съветници да уредят за тази несъвместимост“, посочи изпълнителният директор на Асоциация „Прозрачност без граници“ и подчерта: „Това е силен сигнал, че статуквото устройва всички и то не трябва да бъде променено, защото застрашава устройството на властта“.

Цялото интервю на Силвия Великова с изпълнителният директор на Асоциация „Прозрачност без граници“ може да чуете на страницата на БНР.