Transparency

„Стойността на контролирания вот на фона на изборния процес е изключително висока. Когато имаме ниска избирателна активност, тогава изборът се решава чрез неприемливите за 21-ви век методи като търговията с гласове. Ще цитирам един свой колега – проблемът не е толкова в неграмотните гласуващи, колкото в грамотните негласуващи“. Това каза пред БНР изпълнителният директор на „Прозрачност без граници“ Калин Славов.

Той припомни и за проблем, който предходният състав на ЦИК е задълбочил, проблем, който ще се появи и за тези избори, а именно – отказ да се направи експертен и контролен преглед на недействителните бюлетини, когато ги има в количество, по-голямо от средностатистическото:

„Да се види чисто технически защо се е случило така бюлетините да бъдат недействителни, а не да се гадае… Всяка Комисия може да пререши този въпрос. Това се оказа освен технически проблем, но и проблем за доверието на гражданите в изборния процес. Те си казват – защо да отида да гласувам, като моят глас ще бъде унищожен“.

В изборното студио на програма „Хоризонт“ Калин Славов коментира предстоящата среща, която ще инициира президентът Румен Радев с ръководството на Централната избирателна комисия, с органите на реда, с парламентарно представените политически партии, за да бъдат обсъдени пропуските в изборите и отстъплението от прозрачността на изборния процес:

„Едва ли форматът е печеливш – ЦИК и парламентарно представени политически сили. Все пак ЦИК е проекция именно на тези сили“.

Интервюто с  изпълнителният директор на Асоциация “Прозрачност без граници” Калин Славов можете да чуете на страницата на БНР.