Transparency

Има сигнали за предварително откъсване на бюлетините, за предварително поставяне на втория печат и предварително откъсване на контролните номера. Това заяви в интервю за “Хоризонт” Линка Тонева от “Прозрачност без граници”:

Нашите наблюдатели следят протичането на изборния ден във всички области на страната. Получаваме и сигнали от граждани на безплатната ни телефонна линия. Към 13.30 часа данните са за по-малко сигнали за нередности и нарушения в сравнение с миналата седмица. Малко над половината от общия брой сигнали, които пристигат при нас, касаят организационни и технически нередности. Те са в три основни посоки. Отново част от тях са свързани с това как е организирана работата на секционните избирателни комисии и как комисиите работят с бюлетините. Има сигнали на нашата телефонна линия от граждани, че бюлетините се отварят при пускане в урната. Такива сигнали получихме от различни точки на страната. 

На места СИК-овете се опитват да изгонят нашите наблюдатели, защото не са добре запознати с ролята на наблюдателите в изборния процес, обясни за “Хоризонт” Габриела Величкова, национален координатор на наблюдателите на Института за социална интеграция. Наблюдателите са регистрирали дефект на машина за електронно гласуване в Смолян, който е бил отстранен.

Даниела Михайлова от Инициативата за равни възможности поясни, че наблюдателите на организацията не са докладвали за сериозни нарушения, но повсеместно се забелязва, че при сгъването на бюлетините на две и пускането им в кутията те се отварят и това притеснява гласоподавателите. От инициативата твърдят, че членовете на секционните комисии не дават инструкции на хората да сгъват по-добре бюлетините.

Тазгодишните президентски избори значително се различават от досега провежданите в ромските махали, декларира още Михайлова. В нито един от наблюдаваните квартали по думите й няма отчетена нерегламентирана активност преди вота.

Неособено сложната бюлетина улеснява гласуването, няма и особени затруднения с квадратчето “Не подкрепям никого”, отчитат наблюдателите.

Цялото интервю може да чуете на страницата на Българско национално радио.