Transparency

Асоциация “Прозрачност без граници” започва антикорупционен мониторинг на законодателния процес.

До момента една от политическите партии, които ще участват в изборите на 26 март, е заявява чрез писмо своята подкрепа за новата инициатива “17 антикорупционни ангажимента за избори 2017″ на асоциация “Прозрачност без граници”.

Идеята е в предизборната кампания, в обещанията и програмите, които подготвят политическите партии, да залегнат именно тези 17 мерки или поне част от тях, обясни в интервю за “Преди всички” изпълнителният директор на асоциацията Калин Славов:
Това е нещо, по което ще оценяваме начина, по който е провеждана кампанията –  тоест дали има съдържателни, ясни послания към гражданите, защото антикорупционната реторика започна да присъства все по-силно в думите на нашите политици, но за съжаление виждаме една чиста декларативност.

Даже направихме проучване, справка: От всички участници в изборите едва седем имат предизборни програми, които са обществено достъпни, от тях в шест откриваме темата антикорупция, но на чисто декларативно ниво, а в четири програми можем да намерим по-фокусирани послания, конкретни мерки, свързани с антикорупция, тоест открива се един дефицит на практически мерки и практически предложения.
Славов съобщи още, че от асоциация “Прозрачност без граници” са подготвили механизъм за наблюдение, обхватна мрежа на мониторинг, която да види случват ли се практически антикорупционни мерки. Наблюдението ще се осъществят по време на мандата на следващия парламент, като ще обхване и органите на изпълнителната власт:

Идеята е този мониторинг да се осъществи на ниво конкретен народен представител, тъй като отделният народен представител е този, който може да инициира законодателна инициатива. А също така и на ниво изпълнителна власт, дотолкова доколкото МС има прави на законодателна инициатива, а отделните министри, представляващи в едно евентуално правителство, отделни ресори, те самите могат да внасят такива предложения в МС. 

Амбицията на “Прозрачност без граници” е мониторингът да обхване целия законодетелен процес, подчерта Калин Славов. Той даде положителна оценка на идеята на премиера Огнян Герджиков за сформирането на граждански Изборен борд, който да създава условия за диалог:
Винаги, когато е имало такъв борд е бил изключително полезен, тъй като в реално време се обсъждат възникналите проблеми – ето сега например въпросът с машинното гласуване се обсъжда само и единствено през медии. Стават ясни мерките, които се предприемат в една или друга посока. Ако съществува напрежение в рамките на изборния процес, то тава е един механизъм, то да бъде свалено. 

Във връзка с дебата за машинното гласуване Славов коментира, че съсредоточаването на политическия  и изборния дебат в технологията на гласуването и конкретно във възможността вотът да бъде даден с машина, е прекалено голямо, а това не определя качеството на народното представителство .Цялото интервю може да чуете на страницата на БНР.