Transparency

Повече от 400 частни компании са се ангажирали да помагат на хора, които могат да изгубят работата си поради подаване на сигнали за корупция на работното място.

Компаниите се присъединиха към инициативата „Backing the Bold Ones“, която е създадена от надзорния орган по етика на Transparency International Slovakia (TIS) в сътрудничество с Фондация “Понтис” и Клуба на служителите на добра воля.

Директорът на TIS Габриел Шипош заяви, че Словакия е една от страните с най-ниски нива на желание да докладва за случаи на корупция в рамките на ЕС.

“Само четирима от десет словаци ще го направят, в сравнение с две трети от хората в ЕС”, каза Шипош, като добави, че словаците не са склонни да съобщават за корупция, защото не вярват, че полицията ще разследва случая правилно, страхуват се от последвалите ги санкции, включително възможността да загубят работата си.

Фирмите, които досега са се присъединили към инициативата, наброяват около 140 000 души и са сред 20-те най-големи работодатели в Словакия. Други компании все още могат да се присъединят към инициативата чрез уебсайта на TIS.