Transparency

Измененията в Закона за политическите партии и в Закона за държавния бюджет, с които се намалява размерът на държавната субсидия до почти пълното й отменяне, ще лишат партиите от ресурс, а в дългосрочен план “ще доведе политическите партии до невъзможност да функционират адекватно”. Това се казва в позиция на Асоциация “Прозрачност без граници”, която е подкрепена от много експертни неправителствени организации, юристи и професионалната общност по политически науки

В петък парламентът реши, че до края на 2020 г. партиите и коалициите трябва да върнат доброволно надвзетите суми от държавната си субсидия и се фиксира субсидията на 11 лв. на получен глас на парламентарни избори. До преизчисляване на субсидиите се стигна, след като “Шоуто на Слави” представи информация от Министерството на финансите, според която през 2018 г. политическите формации са получавали не по 11 лева, а по 13.23 лева на получен на изборите глас.

Преди това парламентът реши на първо четене партийната субсидия да стане 1 лв., като прие на първо четене проекта за промяна на държавния бюджет на премиера Бойко Борисов. Сега субсидията е 11 лв. за всеки получен на парламентарни избори глас. Ако бъде приета промяната в държавния бюджет за 2019 г., субсидията ще се преизчисли на 1 юли 2019 г.

Измененията в Закона за политическите партии и в Закона за държавния бюджет за 2019 г., с които едновременно се намалява размерът на държавната субсидия, което на практика означава нейното отменяне, и се приемат норми за връщането на средства със задна дата, са неприемливи и съдържат съществен риск за политическата дейност в България, се казва в писмото до медиите. Учените и организациите се обединяват около позициите, че държавната субсидия се предоставя, за да защитава политическият плурализъм, да подкрепя основни политически субекти, които са получили значителна избирателна подкрепа, и да служи като бариера срещу корупцията. Вместо да защитават тези принципи, промените създават нови рискове за политическата система и за демократичния процес в страната, предупреждават те.

Цялата статия може да прочетете на страницата на вестник Дневник.