Transparency

На 6 ноември 2016 г. ще се проведат избори за президент и вицепрезидент и национален референдум. И изборът на президент и вицепрезидент, и референдумът, като форма на пряко участие във вземането на решения, са много важни за всички нас като избиратели, а и по-важно, като граждани. Активното ни участие в изборния процес е гаранция, че имаме глас във вземането на важни политически решения. Разбира се, демокрацията означава нещо повече от институции, избори и партии. Истинският смисъл на демокрацията е в това да я практикуваме ежедневно – да се информираме, да изискваме отговори на важните за нас и за страната въпроси, да защитаваме политическите си права.

А също и да сме активни в своята общност. Но тези задачи са свързани и с изборното участие. Няма как да очакваш отговорност и отчетност от тези, които упражняват публичната власт, ако сам ти не проявяваш отговорност и активна позиция. Като участваш в изборния процес, а също и не по-малко важно: като правиш информиран избор. Важно е гражданите да познават правата си и да се противопоставят на всеки опит за манипулиране на вота или за нарушаване на техните политически права.

При съмнение за престъпления, като купуване на гласове, осъществяване на контрол и натиск върху избирателите, когато забележите: присъствие на лица без обозначителни знаци, застъпници или представители на партии, които проследяват как гласуват избирателите; организирано извозване, съпровождане на избиратели и групово гласуване; събиране на лични карти и изготвяне на списъци с лични данни на избиратели; разпитване на избирателите и разкриване тайната на вота; раздаване на пари или хранителни продукти, дърва за огрев и други материални облаги –  обръщайте се към служителите на МВР. Асоциация „Прозрачност без граници“ приема сигнали на безплатен телефон 0800 11 224 и предоставя съвет как да защитите своите права.

Животът днес