Transparency

Защо процъфтява корупцията в условията на световната COVID пандемия? Заключенията на годишния доклад на международната организация “Прозрачност без граници”.

Борбата с корупцията е в застой от 10 години като 86 от държавите в света или се влошават или не са постигнали напредък. Това сочи международния Индекс за възприятие на корупцията, който всяка година се изготвя от международната организация Transparency International. В допълнение много правителства се възползват, за да подкопават демокрацията и човешките права.

“COVID пандемията показа много бързо корелацията между корупция, икономически показатели и инвестиции в здравеопазването. Оказа се, че страните с най-големи проблеми в икономика и здравеопазване имат и най-големи проблеми в областта на корупцията. От една страна има чисто граждански измерения, една от първите задачи на правителствата беше да ограничат достъпа до правосъдие, съдилищата затвориха, да ограничат достъпа до административни услуги. Много бързо бяха ограничени редица човешки права, не само правото на труд и правото на придвижване, но и правото на информация беше затворено. Тези ограничения наблюдавахме и в България, но това беше и реакция на правителствата в цял свят.”

Цялото интервю с г-н Калин Славов изпълнителен директор на Асоциация “Прозрачност без граници”, гледайте на страницата на БНТ.