Transparency

“Българският гражданин не вярва в институциите и когато подава сигнали, той е склонен да го направи само анонимно”.

“Условието за създаване на успешна българска партия е бързото създаване на клиентелистки кръгове”. Това заяви пред БНР Калин Славов, изпълнителен директор на “Прозрачност без граници”.

“Това е т.нар. “твърдо ядро” от гласоподаватели, на което може да разчита.

Наличието на сива икономика, на черни каси, на маниер на правене на политика през клиентелистки кръгове не може да не повлияе върху разбирането за изборите. То показва откъсването на т.нар. “политическа класа” от редовия българин или редовия български бизнес, който иска да живее по правила и с разбиране за представителна демокрация, при която се излъчват представители, защитаващи неговите интереси.

Създаването на клиентелистки кръгове и технологизирането на изборите през продуциране на изборен резултат създава затворено общество от “политици”, които съществуват в собствен свят“.

Той коментира ускоряването на работата на МВР по превенция на т.нар. “престъпления срещу изборните права на българските граждани”.

Ролята на МВР съществува, но не трябва да бъде съществена. Изборите са обществена, социална  и политическа дейност, която трябва да бъде поставена колкото се може по-далече от т.нар. “силови ведомства”.

МВР е само първата брънка от веригата на наказателното преследване. Има още поне две институции, които трябва да си свършат работата, ако има купуване и продаване на гласове, посочи Славов.

Ние сме препоръчали, когато се работи по темата, да се използва практиката на командироване на служители, както от МВР, така и по отношение на прокуратурата. Удачно е и тези дела да бъдат гледани в различни апелативни райони от мястото, където се случило действието”.

Има немалко индикации, че не толкова избирателите биват купувани, колкото става въпрос за действия на изборните комисии, отбеляза още той в предаването “Нещо повече”.

Калин Славов подчерта също, че се е заличила имиджовата разлика между партиите. 

“Без значение кой с кого прави коалиция, в очите на неклиетелиста – избирател горе-долу тяхната морална ценност е еднаква. Не виждам тази рецепта, която би могла да върне необходимата връзка между избирател и политическо представителство“.

Българският гражданин не вярва в институциите и когато подава сигнали, той е склонен да го направи само анонимно, каза Славов.

Цялото интервю може да чуете на страницата БНР.