Transparency

Корупцията убива, уврежда околната среда и отнема ресурси и човешки животи!

Отслабените институции, липсата на строителен контрол, незаконно построените сгради, ненавременното планиране и проектиране са едни от основните причини, които водят до опустошителните последствия от земетресенията.

Лошо построените сгради, липсата на прилагане на разпоредбите, използването на некачествени материали са признаци на сериозни грешки в процеса. Това още веднъж показва, че системната корупция подхранва лошото управление, стимулира съпротивата срещу реформите от онези, които се облагодетелстват от статуквото.

83% от всички смъртни случаи от срутване на сгради при земетресения през последните 30 години са настъпили в страни, които са изключително корумпирани.

Отговорът на въпроса как земетресение с магнитуд над 7 причинява много повече смъртни случаи в страни като Индонезия, Китай, Иран и други, наистина се крие в корупцията.

Последният пример за земетресение, превърнало се в смъртоносна човешка катастрофа, е скорошното земетресение в Турция от 6 февруари 2023 г. Земетресение с магнитуд 7,7 засегна района, в който живеят 13,5 милиона души.

Досега броят на загиналите е над 31 000 (и нараства) и 120 940 жилищни сгради, които са срутени или силно повредени. Страната вече преживя друго смъртоносно земетресение през 1999 г., когато загинаха 18 373 души.

Изглежда, че през цялото това време не бяха извлечени поуки, но какво всъщност се случи през тези 24 години?

Последната катастрофална стъпка в цялата система беше “Наредбата за амнистия за зониране” в Турция, издадена през 2018 г., въпреки силните възражения от страна на експерти и гражданско общество. Тази наредба за амнистия беше насочена към узаконяване на незаконно изградени строежи само чрез плащане на такса на правителството.

Според Министерството на околната среда и градоустройството близо 9 милиона души са кандидатствали за него. По-критично е, че този процес не включва никакъв скрининг за земетресения и съответствие със стандартите за сгради срещу земетресения, оставени на отговорността на собствениците.

Дори сградите с предишни предизвестия за събаряне поради несъответствие бяха включени в обхвата на разпоредбите, което очевидно се оказа фатална грешка.

Друга особеност беше, че специалният данък, събран от турския народ след земетресението от 1999 г., възлизащ на 38,4 милиарда долара, не беше използван за мерки за предотвратяване на земетресения. Както заявиха бившите финансови министри, тези пари са били използвани за други благоустройствени дейности, т.е. за изграждане на пътища, летища и болници, за съжаление, които първи се сринаха при това земетресение.

Прочетете материала на колегите от TI Турция, който ни напомня, че корупцията убива, отнема човешки животи, уврежда околната среда и отнема ресурси:  https://seffaflik.medium.com/corruption-kills-turkey-earthquake-7884640db389

Източник: Transparency International Turkey