Transparency

България е на дъното в Европейския съюз в класацията за усещане на борбата с корупция. Заедно до нас се нареждат Унгария и Румъния. Това сочи изследване на международната организация „Прозрачност без граници”. В световен мащаб сме на 69-то място.  В световен мащаб сме на 69-то място.

България е на дъното в Европейския съюз в класацията за усещане на борбата с корупция. Заедно до нас се нареждат Унгария и Румъния. Това сочи изследване на международната организация „Прозрачност без граници”. В световен мащаб сме на 69-то място.

Основните причини за лошото класиране са свързани с неефективни разследвания и лобизъм в законодателния процес. Един от изводите в изследването е, че държавите с по-добро здравеопазване е по-малко вероятно да нарушат демократичните норми.

„Едно отстъпление, което наблюдаваме през последните години, и то е трайна тенденция, свързана с върховенство на закона. Нарушение на законодателен процес, който е пропит с лобизъм. България е една от най-осъжданите страни в ЕС по отношение на защита правата на гражданите”, обясни Калин Славов – изп. директор на „Прозрачност без граници”.

Източник: Нова телевизия