Transparency

Лесно ли може да се прикрие подобна схема и трябва ли да се съмняваме, че навсякъде в страната е така?

Община Перник целенасочено е източвана чрез сметосъбиране, сметоизвозване и снегопочистване, съобщи Специализирана прокуратура. Програмният директор на „Прозрачност без граници” Ваня Нушева заяви в Новините на NOVA, че в България има сериозен проблем с местната власт.

В голяма част от общините там, където местните общински съвети не осъществяват ефективен контрол върху изпълнителната власт на местно ниво, както и където медиите не са ефективен коректив и нямат онази адекватна функция да разкриват данни за злоупотреби, изпълнителната власт действа с широки правомощия”, заяви тя.

Нушева каза, че има съществени проблеми при управлението на публичните ресурси, особено когато става въпрос за изразходване на средства чрез обществени поръчки.

„Непрозрачен избор на изпълнители поръчки. Неадекватен контрол върху доставчиците на услуги и строителни дейности в рамките на общините”, коментира тя. Ефективен контрол върху публичната власт имат само една трета от общините у нас, каза Нушева, позовавайки се на изследване от „Прозрачност без граници”.

Може да гледате цялото интервю с д-р Ваня Нушева, експерт на “Прозрачност без граници” на страницата на Нова телевизия.