Transparency

д-р Ваня Нушева от „Прозрачност без граници” съобщи в студиото на „Неделята на NOVA”, че голяма част получените при тях сигнали от граждани и застъпници са били свързани с работата на машините. Подавани са и такива, отнасящи се до отказ на секционните избирателни комисии да насочват гласоподавателите към машините.

„Получавахме поредица от сигнали, особено в първата част на деня, затова че машините не са включени, не работят или са повредени. Членове на СИК обясняват, че няма ток в секцията и поради тази причина гласоподавателите не могат да подадат вота си. За нас подобни мотиви бяха изненадващи”, посочи тя.

Нушева обясни за получен сигнал от София, от секция в „Слатина”, според който има проблем със софтуера, отчитащ гласуването – на екрана на избирател не са били визуализирани всички партии и коалиции, въпреки че гласоподавателят е прелистил екрана няколко пъти.

В „Прозрачност без граници” е получен и анонимен сигнал за контролиран вот – организирано извозване на работещи в Плевен. Има подадена информация и за разкриване тайната на вота от членове на СИК в димитровградско село.

Цялото интервю може да гледате на страницата на Нова телевизия.