Transparency

В рамките на изборния ден до този момент на горещата телефонна линия за сигнали на Асоциация „Прозрачност без граници“ 0800 11 224 са получени 8 сигнала.

ХАРАКТЕР НА СИГНАЛИТЕ

Организационни нарушения:

По-голямата част от сигналите са свързани с неосигурен достъп на гражданите до електронните машини за гласуване.

Мотивите, посочени от членове на избирателните комисии, са разнообразни: машините не са включени (София,  СИК-9 в кв. „Младост 1“ – РИК 23, СИК-41 в 41 у-ще „Патриарх Евтимий“ – РИК 24), машината е повредена (Варна), машинното гласуване ще започне по-късно (Добрич).

Сигнал за софтуерен проблем, при който на екрана на машината не се визуализират наименованията на всички партии и коалиции, е получен за СИК-60, в кв. Слатина в гр. София.

Други организационни нарушения: химикал с черен цвят е поставен в тъмната стаичка (кв. „Меден Рудник“, Бургас).

Контролиран вот:

До този момент е получен един анонимен сигнал за контролиран вот – организирано извозване на служители от ТЕЦ – Плевен до секциите за гласуване.

ПОДАДЕНИ СИГНАЛИ ДО ИНСТИТУЦИИТЕ

Асоциация „Прозрачност без граници“ е подала 4 сигнала до следните избирателните  комисии: РИК – Добрич, РИК – Бургас, 24 РИК – София и до ЦИК, които следва да извършат проверка и да предприемат необходимите действия.

Във връзка с поредицата от сигнали за отказ на секционни комисии да използват електронните машини за гласуване Асоциация „Прозрачност без граници“ отправя призив до ЦИК да издаде изрични указания за РИК и СИК, с които да задължи избирателните комисии да предоставят достъп на гражданите до устройствата.

София, 4 април 2021 г.

Асоциация „Прозрачност без граници“