Transparency

Асоциация “Прозрачност без граници” изпрати отворено писмо до председателя на Народното събрание и парламентарните групи, във връзка с липсата на прозрачност относно продажбата на “ЧЕЗ България” ЕАД.

Призоваваме народните представители да изискват отчет от институциите, които имат правомощия в областта на националната сигурност, банковата регулация, защитата на потребителите или регулацията на специфични пазари.

В писмото е отправен призив да се изясни произходa на средствата, с които се осъществява сделката, рисковете от попадане на стратегическото предприятие в ръцете на офшорни компании, както и произходa на финансовите ресурси, с които компанията ще оперира, за да изпълнява своите задължения според дадения анализ.

Асоциация “Прозрачност без граници” припомня, че по силата  на чл.62 и чл. 84 от Конституцията на Република България Народното събрание има правомощията да осъществява контрол, да търси отчет от институциите, да изисква информация и документи от длъжностните лица и гражданите. То има и задължението да защитава националните интереси и да работи в полза на българските граждани.

Може да прочетете текста на писмото тук.