Transparency

Асоциация „Прозрачност без граници“ остро осъжда убийството на словашкия разследващ журналист Ян Куцяк и приятелката му Мартина Кушнирова. Според медиите в Словакия, Куцяк е работил по материали за данъчни измами и бил многократно заплашван от местни бизнесмени.

Поредното убийство на журналист в Европа се случва само четири месеца след варварското убийство на Дафне Каруана Галисия, разследвала незаконни сделки и корупционни схеми в Малта.

Убийствата на разследващи журналисти са глобален проблем, който силно тревожи Transparency International и показва свързаността на нивата на корупция със свободата на медиите. Например в Бразилия, която отбеляза 37 място на тазгодишния индекс за възприятие на корупцията, 20 журналисти са загинали през последните шест години. Репортери в Бразилия рискуват живата си всеки ден, вършейки работата си и насочвайки усилията си към разследвания за корупция в местните власти и свързаните престъпления с наркотици.

Призоваваме властите в Словакия да предприемат всички необходими действия и да накажат виновните за ужасното престъпление.