Transparency

Внесен е за обсъждане проектозакон, който би се прилагал към всички, които  не са извършили престъпления свързани с насилие и имат присъди до 5 години затвор. Амнистията ще важи за тези, които са свързани с корупционни престъпления и такива, които са обвинени в подкуп.

Опозиционните партии обвиняват румънското, социалдемократично правителство в опити да „спасят“ своите политически съюзници от затвора.

Социалдемократите предлагат за обсъждане нов законопроект по издаването на извънреден указ при изпълнението на някои наказателни присъди, в това число влиза и условната присъда на лидера на социалдемократическата партия , който беще осъден за измами свързани с референдума през 2012.

Правителството заяви, че мярката е необходима за облекчаване на пренаселеността в румънските затвори, защото се нарушават човешките права на лишените от свобода. Но румънските медии, опозиционните партии и антикорупционните прокурори я виждат като начин да се освободят политици с криминални досиета и техните сътрудници.

Цялата статия може да прочетете на английски език тук.