Transparency

Xиляди румънци в много градове на страната и в чужбина излязоха  на протест срещу намеренията на новото правителство, водено от Социал-демократическата партия (СДП), да декриминализира частично някои прояви на злоупотреба със служебно положение и корупция и да амнистира или намали наказанията на вече осъдени за такива престъпления.

В протеста в Букурещ заедно с около 15 хиляди граждани се присъедини лично и президентът Клаус Йоханис, а плановете на правителството за промени в наказателното законодателство бяха осъдени и от опозицията и от представители на правосъдието като главния прокурор, Върховния съд, антикорупционната агенция и агенцията за борба с организираната престъпност.

Демонстрациите започнаха още в сряда, след като румънското Министерство на правосъдието публикува проект на извънредно постановление, с което се дава възможност да бъдат освободени 3500 затворници с присъди до 5 години, намаляване наполовина на присъдите на бременни жени, хора с малки деца и навършили 60 години.

Друг проект предвижда декриминализиране на злоупотребата със служебно положение, когато щетите са под 44 500 евро, и намалява максималната присъда за това престъпление от седем на три години затвор. Въвежда се изискване жалбата срещу злоупотребата да бъде подадена до шест месеца от извършване на деянието.

Подробен материал по темата може да прочетете на страницата на Mediapool.