Transparency

Изборният процес протича сравнително спокойно, като до този момент се наблюдават няколко случая на организационни нередности и три случая, които насочват към възможен контролиран вот.

Констатираните организационни нередности са общо 7, като по повечето от тях са предприети коригиращи действия от секционните избирателни комисии. Нередностите са свързани с: предварително откъсване на бюлетини (Пловдив и Бургас), временен отказ на наблюдател да присъства в изборното помещение (Ст. Загора), пропуски при поставяне на втори печат върху бюлетината (Асеновград); член от комисията придружава възрастна жена в стаичката (Стара Загора); присъствие на починал избирател в избирателния списък (Кюстендил). В София (в секция в 35-то училище) е сигнализирано за случай, при който в стаичката за гласуване е поставен фалшив списък с имената на партии и коалиции, който не съответства на оригинала, който е отстранен след намеса на секционната комисия.

До обяд са получени 3 сигнала, които насочват към възможен контролиран вот и насочване на избирателите за кого да гласуват. В Пловдив, пред секция 69 у-ще „Панайот Волов“ в Шекер махала, избиратели гласуват групово, като си предават листчета, които указват за коя партия да гласуват. В Бургас, в кв. „Меден рудник“ член на секционна избирателна комисия е указал на младеж как да гласува с електронната машина, като е продължил да наблюдава докато избирателят гласува. В Кърджали, в у-ще „Петко Славейков“ член на секционна комисия е поставил на гърба на телефона си стикер с номер на партия, като за изясняване на случая е сигнализирана районната избирателна комисия.

По отношение на машинното гласуване, като цяло се констатира, че възрастните избиратели се въздържат да гласуват електронно, защото не са добре информирани и имат колебания дали ще се справят. В тази връзка например, в секция в училище „Патриарх Евтимий“ във Велико Търново липсва указателно табло относно машинното гласуване.

До 14.30 ч. в изборния ден, въз основа на анализа на всички факти и обстоятелства, Асоциация „Прозрачност без граници“ е подала 2 сигнала до районни избирателни комисии: 1 сигнал до РИК-Пловдив област относно пропуск при поставяне на печат върху бюлетина в Асеновград; 1 сигнал до РИК – Кърджали относно номер на партия, изписан на гърба на телефона на член на секционна избирателна комисия.