Transparency

Асоциация „Прозрачност без граници“ отличи Окръжен съд – Варна, като водещ в класацията сред окръжните съдилища за ергономичност на интернет страницата си и информацията, предоставена на гражданите. Класацията е част от изработената от неправителствената организация „Карта на прозрачността на съдилищата в България“. Анализът обхваща районните, окръжните, административните, апелативните и върховните съдилища у нас. Индикаторите, които се измерват в класацията са ергономичност на сайтовете (навигация, дизайн, ), степен на публичност, прозрачност и отчетност на представената информация за гражданите.

Оповестяването на класирането беше част от проведената кръгла маса на тема „Прозрачност в работата на съдилищата“, която се проведе в София.

„Сайтът на Варненски окръжен съд е създаден с идеята да бъде ориентиран към потребителите. Да предостави възможност на гражданите бързо и лесно да намерят необходимата информация, да се ориентират в правната тематика, да се свържат с нас. Благодаря от името на всички колегите, ангажирани със създаването  и поддръжката на сайта за оценката на асоциация „Прозрачност без граници“, сподели при получаване на наградата Диана Иванова, Връзки с обществеността на Окръжен съд – Варна.

В рамките на форума асоциация „Прозрачност без граници“ представи и каталог на добрите практики по предоставяне на информация на гражданите. Варненският окръжен съд също беше поканен да сподели своя опит.

Цялата статия може да прочетете на страницата на Черно море.