Transparency

В новия трилър на Стивън Спилбърг, „Вестник на властта“, персонажът на Мерил Стрийп разкрива тайни и крайно неетични дейности на американското правителство по време на войната във Виетнам. Правейки това, тя рискува своето състояние, да попадне в затвора и бъдещето на вестник “Вашингтон Поуст”, което е целият й живот. Тя знае, че казването на истината е правилно, но е болезнено наясно с опасностите, пред които е изправена.

Тази дилема измъчва толкова много лица, подаващи сигнали за нарушения, които рискуват работата и свободите си, а понякога и живота си – да изложат неправомерни действия. Смелостта им е спасила безброй животи и милиарди долари, но е трудно да си представим как са се чувствали, когато поставят всичко на линия в полза на другите граждани и техните общества.

За щастие са направени някои фантастични филми, които оживяват преживяванията на разобличителите. От разкриването на неправомерни действия до вътрешния конфликт за това дали да се изложи истината вследствие на техните шокиращи разкрития?  Ето и седемте най-добри филма за разобличители, които може да гледате:

  1. Серпико (Serpico 1973)

Работейки като полицейски патрул, Франк Серпико поема всяка задача. Той бавно открива скрит свят на корупция сред своите колеги полицаи. След като става свидетел как полицаи извършат насилие, да вземат подкупи и други форми на полицейска корупция, Серпико решава да докладва това което е видял, поради което той започва да бъде тормозен и заплашван от своите колеги. Неговата борба с полицията води и до проблеми в личните му взаимоотношения и застрашаване на живота му.

  1. Цялото президентско войнство (All the President’s Men, 1976)

„Цялото президентско войнство” е името на американски филм от 1976 г. Базиран е на книга със същото заглавие, написана от Боб Уудуърт и Карл Бернщайн през 1974 г.

Двама журналисти разследват скандала Уотъргейт от името на “Вашингтон Пост”. В ролята на двамата журналисти са Дъстин Хофман и Робърт Редфорд.

  1. Сноудън (Snowden 2016 )

Сноудън е биографичен трилър филм oт 2016 г., режисиран от Оливър Стоун.

Джоузеф Гордън-Левит в ролята на Едуард Сноудън, подизпълнител на централната разузнавателна агенция (ЦРУ), който копира и разкри високо класифицирана информация от Националния Агенцията по сигурността (NSA) през 2013 г.

  1. Вестник на властта (The Post 2017)

Историята ще разказва за скандал от 1971 год., след решението на редактора от Washington Post Бен Брадли (Ханкс) и авторката Катарин Греъм (Стрийп), да публикуват документи от Пентагона.

Те доказват участието на администрацията на Джонсън и факта, че е излъгал обществото и Конгреса за американската военна намеса във Виетнам. Документите разкриват също, че Никсън и администрацията му тайно са довели до ескалиране на военни действия. Подопечните на Никсън се опитват да спрат публикацията, но в последвалото дело, съдът отсъжда в полза на вестника.

  1. Силкуд (Silkwood 1983)

Докато работи на място за производство на ядрено гориво, Karen Silkwood (изиграна от Мерил Стрийп) открива, че се нарушават нарушенията на безопасността на работниците.

Този филм съживява опита на откриването на сериозни нарушения и опитите да разберете повече, докато отговорната компания предприема драстични мерки, за да запази истината скрита.

  1. Информаторът (The Informant 2009)

Вицепрезидентът на корпорация за преработка на храни носи тел за събиране на доказателства за определянето на цената на лизин – добавка, използвана в животновъдството. През това време той също присвоява милиони долари от компанията и се опитва да стане неин изпълнителен директор.

Централният герой на тази комедия ни показва как да не бъдем разубличители, тъй като той губи представа защо определянето на цените трябва да бъде изложено и вижда шанс за лична изгода.

  1. Вътрешен човек (The Insider 1999)

Направен е по действителен случай.

В него се разказва за изобличаването на тютюневата индустрия в предаването от бивш високопоставен служител на голяма тютюнева корпорация.

Източник: Transparency International