Transparency

Първият тур от местните избори у нас премина сравнително спокойно. Повечето от нарушенията бяха от организационен характер. Това каза Калин Славов, изп. директор Асоциация Прозрачност без граници, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Славов отбеляза, че организационният характер на нарушенията не ги прави незначителни, а като пример за такива той даде неправилното боравене с бюлетините – непоставяне на втори печат, което прави вота недействителен и др.

Според госта изборният туризъм, който беляза местните избори през 2015 г., не е преодолян въпреки приетите законодателни мерки. „В някои от общините населението се повиши с между 6 и 10% в периода около местния вот“, посочи Славов.„Има сериозна диспропорция между сигналите за нарушения и броя на наказаните“.

Като една от организационните мерки, които биха спомогнали за намаляването на изборните нарушения Славов посочи варианта бюлетините да не се броят в секционни избирателни комисии, а в преброителни центрове.„Когато говорим за купуване на гласове, въпросът винаги опира до финансирането. За да може да се купуват гласове, трябва да има сив сектор… те са свързани органически“.

Цялото интервю с Калин Славов може да гледате на страницата на Bloomberg TV.