Transparency

Интервю с изпълнителния директор на Асоциация „Прозрачност без граници“.

Индексът на България за възприятия на корупцията през 2023 година е 45 пункта, с което страната се нарежда на 67 място в световната класация и на предпоследно място в Европейския съюз. На последното място за втора поредна година е класирана Унгария с 42 т. Изследването за 2023 г. на “Трансперънси интернешънъл” показва, че страната все още не е преодоляла значителните проблеми с върховенството на закона и с олигархичното влияние. Подробности разказа Калин Славов, изпълнителен директор на Асоциация “Прозрачност без граници”.

“За съжаление нямаме нито едно действие, което да ни извади от тази ситуация, която както показва индексът за възприятие на корупцията от 10 години стои непроменена”, сподели той.

По думите му самото позициониране не е достатъчно репрезентативно, тъй като страни с еднакъв индекс заемат едно и също място. Славов отбеляза, че това, което трябва да се гледа е самата стойност на индекса.

Какъв е инструментариумът за изследване на корупцията?

Според думите му става въпрос за изследвания правени от 10 независими източника, които правят различни изследователски разрези по линията на икономически, обществени и политически параметри, както и такива, свързани с правосъдието.

“Продължаваме да имаме дефицити в областта на ефективното правораздаване. Тук искам да обърна внимание, че говорим за правораздаване в сферата на административното право, в сферата на гражданстото право и може би най-малко в областта на наказателното право. За съжаление законодателните реформи в областта на антикорупцията се оказват номинални. По силата на Плана за възстановяване и устойчивост България пое ангажименти за въвеждането на няколко такива закона. Най-популярният от тях е може би т. нар. Антикорупционен закон, по силата на който КПКОНПИ беше разделена на две”, каза Славов.

Според думите му, това, което се случва, препятствието по пътя за европейските средства е в неизпълнените ангажименти, върху които стъпва индексът. В челната класация са скандинавските държави, тъй като при тях става дума за добре структурирани обществени системи, за открито и отговорно управление.

“Поредицата от глобални кризи, отстъплението на демокрацията в много страни, също така като следствие и намаленият капацитет на правосъдната система в глобален план довеждат до увеличаването на нивата на корупция в световен мащаб. 38 страни са намалили качеството на своето представяне”, сподели Славов.

Цялото интервю с г-н Славов може да чуете на страницата на БНР.