Transparency

“Има с около 1% по-висока активност по отношение на членове на ЕП. Това създава впечатление, че националната тематика отстъпва”

Секционните избирателни комисии се оказват едно много слабо звено в изборния процес. Това заяви пред БНР Калин Славов, изпълнителен директор на “Прозрачност без граници”.

“СИК всъщност са партийни проекти. Очевидно партиите не успяват да се справят с назначаването на членове. Те биха могли да реагират много по-адекватно”.

Славов посочи, че избирателната активност е с “нормална динамика”.

“Интересен е фактът, че има с около 1% по-висока активност по отношение на членове на ЕП. Това създава впечатление, че националната тематика отстъпва. Може да потърсим обяснение в това, че е избор с доста по-силен мажоритарен елемент”.

Калин Славов разкритикува начина, по който се работи с машините на тези избори.

“Те са сведени само до едни принтери. Бюлетините отиват в урни и се броят ръчно. Това е едно излишно усложняване на изборния процес и затруднява секционните комисии. Вероятно ще станем свидетели на традиционното забавяне на предаване на книжата и на изнервени хора. Това е сред причините много хора да отказват да стават членове на СИК”.

“Има с около 1% по-висока активност по отношение на членове на ЕП. Това създава впечатление, че националната тематика отстъпва”.

Цялото интервю с Калин Славов, изпълнителен директор на Асоциация “Прозрачност без граници” може да чуете на страницата на БНР.