Transparency

Сертификати за общини ще показват, къде няма корупция и е подходящо за инвеститори. Стикерът ще е носи името “Община чиста от корупция”. Идеята се разработва от Министерството на икономиката и “Прозрачност без граници”. Участието на общините ще е на доброволен принцип. Те ще трябва да приложат практики, с които да борят корупцията. В случай че бъдещите инвеститори имат проблем, те ще могат  да се обърнат за съдействие към “Прозрачност без граници”.

“От 2014-2015 г. работим по тази тема. Правим изследване и една класация на антикорупционните усилия на общините. И сме разработили доста задълбочена и широко скроена методология, която дава възможност на местно ниво да се видят усилията на много институции – и на кмет, и на общинска администрация, и на Общински съвет, и на областен управител, и в местни поделения на държавни институции. Ние го правим този разрез и подреждането на общините според степента на техните антикорупционни усилия, възможности и резултати. Идеята да се посочат най-добрите от тях и да се даде това “морковче” – насочване на инвестиции, като че ли идва логично след това – като надграждане и подкрепа от държавата на тази инициатива”. Това обясни пред БНР Калин Славов, изпълнителен директор на “Прозрачност без граници”.

  • Сертификати показват в коя община няма корупция и е подходяща за инвеститори
  • Как работи моделът на общини без корупция

По думите му брандирането с “Община чиста от корупция” е много хубав маркетингов ход на човек, който идва от бизнеса, имайки предвид служебния министър на икономиката Кирил Петков, автор на идеята.

“Инвеститорът трябва да е уверен, че правилата на играта ще бъдат казани в началото и след това администрацията на общината ще работи по тези правила”, подчерта Калин Славов и добави:

“Работим по промяна на правителствената стратегия за борба с корупцията – в частта, която се отнася до общините. Иска ни се да бъде трайно заложен, независимо кое правителство ще бъде, начинът, по който ще се работи по овладяването на корупционните рискове – стратегията е до 2027 г. Действителната подкрепа на политическо ниво е изключително важна, за да се придаде плътност на тези механизми”.

Той посочи Община Бургас като класирана най-високо от “Прозрачност без граници” при последното им изследване през 2018 г.

  • Видин, Русе, Бургас и Благоевград искат да бъдат обявени за общини без корупция

“Корупцията е не само предоставяне на блага, корупцията е счупен начин на мислене. Това много трудно ще се излекува. Позитивните примери могат да заразяват, но не може от един път да стане. Не само даването на подкупи е корупция. Корупция е и начинът, по който един човек е свикнал в 15 ч. да спира да работи, да не си гледа имейла, да не отговаря на гражданите. И когато гражданинът няма търпимост, когато съседът му унищожава средата, за която всички ние отделяме по малко средства, тогава вече обществото няма да е счупено”, заяви в интервю за БНР кметът на Русе Пенчо Милков.

Интервюто на Диана Янкулова с Калин Славов в предаването “Неделя 150” и интервю на Ася Пенчева с Пенчо Милков можете да чуете от страницата на БНР.