Transparency

Има доста напрежение около решението на ЦИК да се броят разписките. Не знам дали си даваме сметка, че така тихомълком се отменя преференциалния вот и се връщаме към неприятната ситуация “Арена Армеец”. Това каза в “Денят започва” Калин Славов – изпълнителен директор на “Прозрачност без граници”.

“Похарчили сме 76 млн., за да имаме машини и машинно гласуване. Законодателят е определил как да се гласува – с машини, като резултатите от машините са тези, които трябва да определят изхода от изборите. Какво направи ЦИК? Тя не дописа закона, тя на практика отмени цяла глава от закона, давайки изрични указания на секционните избирателни комисии да преброят разписките от електронното гласува”, обясни той.

„Така дадените указания от ЦИК са копираните указания какво се случва, когато машината не работи по някаква причина или паметта не може да бъде разчетена. Тоест СИК прави пълно преброяване и резултати се приобщават към протокола. Съответно при такова тълкуване, което устно са дали, и разминаването с писмените им указания ще се получи, че имаме втори протоколи, създадени на базата на разписките. Едни кандидати винаги биха оспорвали резултатите. Това е да имате два часовника – никога няма да знаете колко е часът”, посочи противоречието изпълнителният директор на “Прозрачност без граници” .

Той прогнозира, че със сигурност числата няма да излизат и по този начин ще се върнем в нерадостната ситуация в “Арена Армеец” на изборите преди въвеждането на машинния вот – изнервени членове на комисии да чакат по два-три дни, да се отварят чували и всичко да се брои отново.

Цялото интервю с г-н Калин Славов изпълнителен директор на Асоциация “Прозрачност без граници”, гледайте на страницата на БНТ.