Transparency

Мнозинството от запитаните очакват по-активно и по-ефективно разследване на корупцията от страна на институциите.

Над 71 процента очакват разследване по най-високите политически нива, а около 64% са за разследване на корупцията на местно ниво. Като негативна тенденция в изследването Калин Славов посочи данните, че „цели 41% от българските граждани не биха подали сигнал за корупция изобщо, защото за тях това стои извън ценностната им система“.

Ясно изразеното негативно отношение към корупцията се изразява в пасивна съпротива, допълни Славов. 36,5% биха противодействали на явлението като не биха дали подкуп. Около 30 на сто пък смятат, че нищо не може да се направи.

За тази една трета доверието е достигнало почти ирационално ниво, коментира Калин Славов. Почти 30% биха съдействали на антикорупционната агенция, ако тя ги убеди, че работи безпристрастно.

Асоциация „Прозрачност без граници“ представи своето национално изследване на общественото мнение на тема „Обществени нагласи за противодействие на корупцията през 2018, осъществено чрез Агенция „Алфа Рисърч“ и с финансовата подкрепа на на Фондация „Фридрих Еберт“, Бюро България.

Чуйте цялото интервю с Калин Славов, изпълнителен директор на Асоциация „Прозрачност без граници“ на страницата на БТВ Радио.