Transparency

“Хартиената коалиция е толкова сериозна, че спокойно би преодоляла президентско вето”.

“Истинската причина българският избирател да не отиде да гласува е, че не вижда своето политическо представителство”

“Свръхконцентрирането върху идеята как технически се гласува показва на българските граждани, че за политическите партии има един-единствен архивъпрос – тяхното собствено добруване през това доколко са овладели технологията за боравене, едните казват с машини, другите казват с бюлетини. А архивъпросът е въпросът за властта и собственото им оцеляване. Българският гражданин отсъства.”

Това заяви пред БНР Калин Славов, изпълнителен директор на “Прозрачност без граници”.

“Тези среднощни заседания не допринасят за доверието в законодателния процес. Когато нещо се случва нощем, в бързане, в полупразна зала, това изобщо не навява на усещането за истински парламентаризъм. Това се случва на фона на пълна деградация на законодателния процес”, коментира Славов.

Истинската причина българският избирател да не отиде да гласува е, че не вижда своето политическо представителство в хората, които се явяват на избори и все по-трудно ще го вижда, изтъкна той в предаването “Преди всички”.

Броенето в преброителен център означава, че хората, които искат да контролират гласовете, не могат да разберат в коя секция как е гласувано, допълни Славов.

“Това предложение беше отхвърлено. Което още веднъж ме навежда на мисълта, че партиите, които имат структури по места, се надяват, децентрализирайки процеса, да могат да възстановят контрола върху броенето на гласове.”

На практика вече се гласува само с хартиени бюлетини, като едните са отпечатани от машина, а другите ще се попълват на ръка, поясни Славов.

“Създаваме два вида бюлетини с една и съща цел, които да се броят все на ръка, които да се броят поотделно, след което техният брой ще трябва да се сумира. Ще се слагат в една обща кутия, което ще доведе до пълен хаос.”

Протоколи, които смесват резултати от два вида бюлетини, сме виждали как изглеждат и са предпоставки за неверни резултати, напомни той.

Много упорито ЦИК мълчи на призивите на НПО да се направи технически анализ каква е истинската причина за няколкостотин хиляди недействителни бюлетини на предишните местни избори, отбеляза още Калин Славов.

“За да може да се предприемат адекватни действия на тези избори, които идват, които пак ще са с хартиени бюлетини, да се избегнат. Тези няколкостотин хиляди бюлетини реално се отразиха като 15% отклонение в изборния резултат.”

Хартиената коалиция е толкова сериозна, че спокойно би преодоляла президентско вето, смята той.

“Виждаме, че нейната решимост е непоколебима. Тя просто преминава като валяк през процедури, през аргументи, през всичко.”

Цялото интервю с г-н Калин Славов, изпълнителен директор на Асоциация “Прозрачност без граници” може да чуете в страницата на БНР.