Transparency

Антикорупционният закон на управляващите дава твърде голяма свобода за използване на специални разузнавателни средства (СРС). Затова предупреди в четвъртък неправителствената организация „Прозрачност без граници“.

Позицията стъпва върху създадената възможност за бъдещата антикорупционна комисия да събира информация за „корупционно поведение“.

„Това поведение е по-широко от обхвата на корупционните престъпления, предвидени като наказателни състави в Наказателния кодекс“. Следователно, специални разузнавателни средства (СРС) ще се използват не само за установяване на тежки умишлени престъпления, а това е философия, която надхвърля възприетото за употребата на такива  средства и баланса между тяхното използване и защитата правата на човека“, предупреждава „Прозрачност без граници“.

Организацията напомня, че подобна промяна в закона би довела до противоречие с практика на Европейския съд по правата на човека, която допуска подслушване само за тежки умишлени престъпления. „Прозрачност без граници“ допълва, че има много висящи въпроси и за начина, по който бъдещата комисия ще събира данните за своите „информационни масиви“.

Цялата статия може да прочетете на страницата на Mediapool.