Transparency

20 години наблюдаваме изборния процес, тази година беше по-трудна, както и с набирането на наблюдатели, тъй като много хора се страхуваха и бяха притеснени от пандемичната ситуация”, това каза в предаването “Денят на живо с Наделина Анева” по NOVA NEWS Калин Славов, изп. директор на Асоциация „Прозрачност без граници“.

Той допълни, че е имало безплатна телефонна линия, която е била постоянно заета, и е имало твърде много сигнали.

Относно следизборната ситуация, Калин Славов смята, че в момента всички политически субекти са объркани, но процедурата, предвидена в Конституцията, е много ясна и трябва да се изчака да се завърти тя.

За него купеният вот не е бил по-различен като процент, сравнено с други избори.

“Купуването на гласове не е еднократен акт, който се случва в деня на изборите. Процесът започва повече от месец пред изборите”, добави той.

За сигурността на машините за гласуване, специалистът информира, че в различни държави са правени опити те да се манипулират, някъде се е получавало.

На той е убеден, че въвеждането на машинното гласуване у нас е крачка напрлед, защото  процесът на гласуване в България е прекалено усложнен.

Все пак мнението му е, че смесеното гласуване с машини и хартиени бюлетини е било голяма грешка, което допълнително е създало трудности.

Цялото интервю с изпълнителния директор на Асоциация “Прозрачност без граници” може да гледате на страницата на Nova News.