Transparency

Асоциация “Прозрачност без граници” не еднократно е атакувала в съда подобни решения на ЦИК. Калин Славов от “Прозрачност без граници” заяви, че в последните години ВАС промени практиката си и казва, че не само неправителствените организации, но и българските граждани нямат правен интерес да го сезират по действията на ЦИК.

“Гражданското общество съвсем остана без глас и няма възможност да се защити от подобни действия на ЦИК. Имаме два вида бюлетини – хартиени и машинни. Различни са по размер и се слагат в различни урни. В края на изборния ден ще бъдат броени поотделно. След това в протокола няма да можем да видим на база на какво е направено изчислението”, разясни той пред Bulgaria ON AIR

По така проведения начин на броенете на бюлетините ще бъде трудно да се отбележки при броенете на кои бюлетини стават повече грешки, а грешките означават недействителни бюлетини. Едно от предимствата на машинното гласуване е, че имаме по-малко недействителни бюлетини. При последните местни избори броят на недействителните бюлетини бе 600 хиляди и тогава гласуването беше с хартиени бюлетини” Искането на целия граждански сектор многократно е повдигал въпросът пред ЦИК защо се получават недействителните бюлетини, за технически преглед на тези недействителни бюлетини”.

Цялото интервю с изпълнителния директор на Асоциация “Прозрачност без граници” може да видите и на сайта на телевизия BulgariaOnAIR.