Transparency

Интервю на г-н Калин Славов, изпълнителен директор на Асоциация „Прозрачност без граници“ пред Радио Пловдив.

Поводът за разговора с него са промените в Наказателния кодекс и в Закона за защита от домашното насилие и извънредното заседание на Парламента за гласуването им.

“До голяма степен усещането, което се създава за засилена криминогенна обстановка е свързано и с приложението на наказателния закон – органите, които са призвани да разследват, квалифицират, повдигат обвинения, да ги поддържат пред властта, особено в последните години имат доста инструменти в тази посока и като че ли не е лошо да поискаме от тях да бъдат малко по-настойчиви в упражняване на тези си правомощия”, коментира Славов.

Според него фактите на непълноценно разследване и поддържане на обвинението, които провокираха законодателните промени, имат малко по-дълбока основа.

“Има една много неприятна тенденция на регионализация и оттам на капсулиране на системи като правораздавателната, МВР, различни изпълнителни агенции, които имат местни структури. Една реорганизация и феодализация. Между другото това беше една от причините за промени в Конституцията – ограничаване на мандатите на кметовете. Забелязва се, че този тип дела, когато са извършени от определена категория извършители, които имат доста силни позиции на местно ниво, биват удобно преквалифицирани в по-леки деяния, около тях не се вдига особено медиен шум и използвайки жаргона на тези среди, биват смачкани. По отношение на предложенията, които в момента вървят, доста важно и действително допринасящо за развитието на правото, предложение е това за криминализацията на унизителното отношение – действия, които не са насочени толкова към физическата цялост и интегритет на лицето, а към унижаването на неговото достойнство и крайното му злепоставяне в социума, в който живее, неговото дамгосване. Нещо, което е празнота в нашето законодателство и си заслужава да бъде обсъдено преодоляването на тази празнина”, подчерта директорът на “Прозрачност без граници”.

По думите му всичко това е резултат от една трайна практика на Съда по правата на човека в рамките на чиито решения, България е осъждана като държава за липсата на защита в тази посока. Той определи това предложение за промени в НК като навременно и мотивирано.

Славов допълни, че очакването, че чрез наказателна репресия ще се постигне нещо, е наивно, защото криминогенните фактори са много, като дори става въпрос за неща, които са функция на възпитанието, контрола, ценностната система и на цялостното функциониране на държавата. Според него не е възможно да съществува една система, която да функционира по-добре от сбора от останалите системи.

“Виждате, че дори тонът, който се създава в рамките на политическото управление на държавата, е такъв, че води до правен цинизъм. Не е възможно управлението на държавата да е извън правото и да почива на нихилизма, и да очакваме от гражданите да спазват дори закона за движение по пътищата, който е прагматичен закон и пази нашето здраве и живот на пътя”, категоричен е юристът.

Той смята, че теоретично е възможно промените да бъдат приети в един ден и на второ четене, ако няма спор върху текстовете.

Цялото интервю с изпълнителния директор на Асоциация “Прозрачност без граници” може да чуете в сайта на Радио Пловдив.