Transparency

Официална позиция на Асоциация „Прозрачност без граници“  по повод решението на ЕК да прекрати Механизма за сътрудничество и проверка за България.

Асоциация „Прозрачност без граници“ изразява своите опасения, че съществува опасност Изявлението на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен  да бъде превратно  интерпретирано от българските политици като „потупване по рамото“. Макар в края на мандата на ЕК да е време за политически реверанси и подпомагане на национално ниво на политически семейства трябва да знаем, че на брюкселски това означава различни неща:

  1. Изтощението на ЕС да търси напредък в застоя в областта на борбата с корупцията по висшите етажи и организираната престъпност;
  2. Започването на работата на относително новия механизъм с аналогично предназначение „Доклад за върховенството на правото“;
  3. Възможност ЕК да посочи CVM (Cooperation and Verification Mechanism) като успешен, като същевременно запази мониторинга чрез трансформацията му в „Доклад за върховенството на правото“.

Темите и препоръките, макар и в новия формат остават същите. Непостигнатите цели – също. Новината за нашите политици е, че наблюдението остава в друг формат.

Трябва да припомним, че повече от 10 години Индексът за политическа корупция (CPI) на Transparency international сочи наличието на тежки системни проблеми в противодействието на корупцията и устойчиво бележи стойност между 40 – 44 единици от максимум 100.

Прекратяването на CVM може да се разглежда и в глобалния контекст на по-дълбоката европейска интеграция и евентуално включване в Шенген.