Transparency

Без предизборна програма са се явили 33% от партиите, участвали в предсрочните избори! Темата за антикорупция е присъствала в обещанията на едва 30% от партиите, но едва половината от  тях са имали “систематични и подредени мерки за борба с корупцията”.

Устойчивата политика за прозрачност при назначенията беше в 29% от предизборните обещания. Създаването на единен антикорупционен орган присъстваше в 24% от платформите. Електронни търгове и обществени поръчки – в 33 процента.

По отношение на една от ключовите теми дискутирани в общественото пространство, създаването на единен антикорупционен орган, само една от партиите, които участват в Народното събрание има своята платформа-обещания за неговото създаване.

 “Струва ми се, че именно тук ще бъде изключително интересно, доколкото това ще бъде тема, която се налага в обществото и тя ще бъде и дискусионна и ще бъде поставена на дневен ред.

 В тази посока може да се намери сечение между по-големите партии в парламента. Всички партии в НС, освен ВОЛЯ, са дали конкретни антикорупционни предложения”, коментира Калин Славов.

Предизборната програма е едно, а управленската – друго, но ако предизборната програма се превърне в управленска, би трябвало да очакваме от най-голямата партия в НС да бъде мотор за създаването на единен антикорупционен орган, допълни той.

Цялото интевю може да чуете на страницата на БНР.