Transparency

Transparency International осъжда разследването и санкционирането на Антоан Делтор и Рафаел Халет двете лица, които разкриха тайните данъчни нарушения между властите в Люксембург и мултинационалната компания, така наречените „LuxLeaks“.

Transparency International смята, че това, което Делтор и Халет направиха е в интерес на обществото и, че те трябва да бъдат защитени. Те не трябва да  бъдат преследвани и помолихме PriceWaterhouseCoopers, в Люксембург да оттеглят жалбата си.

„Transparency International и много други организации твърдят, че информацията, която Делтор и Халет разкриха е в интерес на обществото”, казва Кобус де Слорт, изпълнителен директор на Transparency International. Ето защо се твърди, че това е в интерес на обществото, за да ги защити. Това решение поражда сериозни съмнения дали законодателството в Люксембург защитава лицата, подаващи сигнали. Ние ще увеличим нашите усилия в това отношение.”

Ефективна защита на хората, подаващи сигнали е многократно поисквана от европейски и международни организации, включително ОИСР (Организацията за икономическо сътрудничество и развитие), Съвета на Европа и Европейската комисия.

„Докато има някакъв напредък в тази посока, повечето Европейски страни се провалят в защитата си към лицата, които подават сигнали. Това пречи в борбата с корупцията, тъй като те играят важна роля в разкриването на нарушаването на закона, твърди Ан Кох , Регионален Директор на Transparency International. Призоваваме всички страни да приемат и силно да прилагат всеобхватни закони за защита на подаващите сигнали на базата на преобладаващите международни стандарти, включително и тези на Transparency International“.

Делтор получи 12 месечна условна присъда и глоба от 1,500 евро, а Халет 9 месечна условна присъда и глоба от 1,000 евро.

Оригинала на текста, може да прочетете тук.