Transparency

Поредно обществено разделение този път по темата “за” и “против” предложението за ограничаване на мандатите на общинските кметове до два.

В спорове за целесъобразността на това предложение през последните дни се включиха политици, бивши и настоящи кметове на общини, конституционалисти и анализатори.

Демографската криза в малките населени места е сериозен проблем, това отчитат и от “Прозрачност без граници”.

“И в това номинално съществуване се появява проблем не само за фигурата на кмета, като диригент в тази местна власт, но и за структурите на администрацията, които на практика не достигат. Това също се вижда в изследванията, които правим на местно ниво”, обясни изпълнителният директор на “Прозрачност без граници” Калин Славов.

Междувременно кметове от цялата страна с по над 5 мандата попитаха защо след като хората са доволни от работата им и ги преизбират толкова години, сега трябва да им се налагат ограничения. Един от тях е и най-дългогодишният общински кмет – Делчо Митев, който има зад гърба си вече 14 мандата в хасковското село Брягово или общо 56 години – реално целият му трудов стаж до момента.

Експертите са единодушни, че от предложените текстове за промяна в Конституцията не става ясно дали общинските кметове ще имат право само и единствено на два последователни мандата или след прекъсване ще могат отново да се кандидатират. Затова и съветът е текстовете да се прецизират с участието на повече юристи.

“Общинските съветници също са с много мандати подред, там често се пресичат меркантилни интереси, затова в Закона за конфликт на интереси имаше ограничения за членовете на ОС да влизат в договорни отношения с общината например”, добави Славов.

Цялото интервю с г-н Калин Славов може да гледате в страницата на БНТ.