Transparency

“Начинът, по който се работи върху Изборния кодекс (ИК), надхвърля всякакви граници”.

Това заяви пред БНР Калин Славов, изпълнителен директор на “Прозрачност без граници”, и уточни:

“Не е възможно върху един проект на закон, който има ограничен обхват, какъвто е за връщането на хартиените бюлетини като паралелен способ за гласуване, да се развихря законодателна дейност, която да отиде до пренаписване на целия ИК и то с предложения, които нито са внасяни по съответния ред, нито са внасяни достатъчно рано, за да могат депутатите да се запознаят с тях, още по-малко пък и ние от неправителствения сектор, дебат, който протича през нощта. И въпреки това процесът върви. Това не е прецедент, за съжаление. Същите политически сили нееднократно са действали по този начин в предходни парламенти. За съжаление и Конституционният съд толерира този подход и това води до пълен отказ от нормалната конституционна процедура по приемане на закон”.

По думите на Славов в навечерието на избори, когато успеят да формират мнозинство, партиите се опитват да заложат в механизмите на ИК една служебна победа, която в техните очи е постижима, “но практически това винаги работи контрапродуктивно точно за тях, но не се отказват”.

“Изключително лош тон, като продължение на този агресивен начин, по който върви законодателният процес в 48-ото Народно събрание, е пряката атака срещу гражданския сектор – в лицето на Обществения съвет към ЦИК”, подчерта още той и определи това като отказ от диалог с гражданския сектор.

Калин Славов изказа мнение, че и машинното гласуване фактически е отпаднало, защото машините са превърнати в едни принтери.

“От “Прозрачност без граници” настояваме да има преброителни центрове за бюлетините. Експериментирани са в Бобовдол през 2011 г. Видя се, че по този начин може да се брои с по-малко грешки и да се ограничи купеният вот. Протоколите могат да се съставят по-бързо. Да има хартиени бюлетини, ако такава е волята, но само с преброителни центрове”.

Цялото интервю с Калин Славов, изпълнителен директор на Асоциация “Прозрачност без граници” слушайте на сайта на БНР.