Transparency

Ако предложението получи зелена светлина е възможно да бъде поставен под риск изборният процес, алармират от Асоциация „Прозрачност без граници“.

„В момента, въпреки че са похарчени 76 милиона лева за машини и машинно гласуване се връщаме към квази бюлетинно гласуване. Преброяването на всички разписки, във всички секции, в рамките на изборния ден, при избори две в едно означава елиминиране на машинното гласуване“.

Ако след дългия изборен ден се наложи броене на разписките и сравняване с протокола от машинното гласуване се очакват редица технически грешки и забавяне, категорични са и представителите на изборните комисии.

„Броим едни разписки, които дори не са защитени по реда на защита на бюлетините. Те се пазят е обикновени кутии и се печатат на обикновена хартия.“

След решението на Централната избирателна комисия да се броят разписките до Върховния административен съд бяха подадени редица жалби. Те са внесени от три политически сили. В четвъртък съда трябва да каже своето окончателно решение.

Източник: Централна емисия новини на телевизия BulgariaOnAir