Transparency

Корупцията не е част от народопсихологията на нациите. Борбата с корупцията не е въпрос на култура и манталитет. От решаващо значение е дали страните имат необходимите механизми – закони, регулации и работещи институции, включително независима съдебна система, за да се справят в борбата срещу злоупотребата с власт“.

За да се осигури почтеност в политиката и бизнеса, законодателната рамка в България трябва да се укрепи като се регламентира лобирането, осигури се защита срещу злоупотребата със съдебни способи срещу активисти (SLAPP – стратегически съдебни дела срещу участието на обществеността) и се създадат публични регистри на действителните собственици на дружества.

От 2023 г. Франсоа Валериан е председател на Борда на директорите на Тransparency International. Специалист е по теми като незаконни финансови потоци, политическа почтеност и стратегически съдебни дела.

Като ръководител „Програми за почтеност в бизнеса“ в секретариата на организацията г-н Франсоа Валериан инициира застъпничеството на срещата на Г-20 около финансовата регулация и борбата с корупцията.

В професионалната си кариера той работи както в публичния, така и в частния сектор. Договаря социални споразумения със синдикатите на въглищните мини, работи за големи банки, преподавал е финансово регулиране и надзор. Има докторска степен по история.

Франсоа Валериан говори ексклузивно пред Светослав Иванов в предаването „120 минути“ за теорията и практиката на политическата корупция.

Източник: Би ти ви