Transparency

България е на 72-ро място по възприятие на корупцията. Данните показват, че за 2022 година Унгария е в дъното на класацията.

“Борбата с корупцията периодично се извежда на преден план, след което се неглижира до следващ път, по повод на избори или друг факт. Колкото по-нисък праг на търпимост имаме, толкова по-ефективна ще е борбата с корупцията”, заяви Маркова.

Като позитивно в анализа експертът от Асоциация “Прозрачност без граници” Ваня Нушева посочи факта, че индексът за България е променен от 41 на 44 пункта.

“Показва, че се развиват позитивни тенденции, но е очевидно, че няма съществен пробив в модернизацията на институциите, ефективно разследване, осигуряването на публичност и отчетност. Докладът извежда на преден план фрагментацията, невъзможността да се формира правителство, което да модернизира институциите”, анализира Нушева.

Пред Bulgaria ON AIR тя отбеляза, че ръководствата на повече от 15 независими контролни институции са с изтекъл мандат, което блокира възможността за ефективното им функциониране.

“Ние сме една от страните в Централна и Източна Европа, в които няма лобистко законодателство. Начинът, по който е променено изборното законодателство, има потенциалното негативно отражение върху изборния процес”, каза още Ваня Нушева.

Експертът от “Прозрачност без граници” смята, че има видим резултат срещу дребната корупция и тази на чиновническо ниво.

“По отношение на дребните подкупи – полицаи и данъчни, ситуацията не е като преди 15 г., сега са изключения. Политическата корупция е големият проблем на България. Нямаме законодателство, свързано с финансиране на политическата дейност, виждаме как периодично гърмяха бомби в тази насока”, подчерта Нушева.

Цялото интервю с Ваня Нушева в предаването България сутрин може да гледата на сайта на телевизия BulgariaOnAir.