Transparency

Според изпълнителния директор на “Прозрачност без граници” Калин Славов на фона на общия брой машини, тези, при които е имало проблем, са пренебрежимо малко. По думите му това не може да даде никакво отражение на крайния резултат от изборите, тъй като имаше алтернативно гласуване с хартиени бюлетини.

Той подчерта, че многократно са отправяни предупреждения за хаоса, който ще се случи с преброяването на бюлетините и при приемането на протоколите в РИК, “превръщането в последния момент на машините за гласуване в принтери ще доведе до изненади. Всичко това се случи благодарение на отказа от какъвто и да е експертен диалог от страна на българските депутати в рамките на приемането на това законодателство. Всички си спомняме приемането посреднощ без никакви дискусии по един доста груб начин”.

Калин Славов допълни, че този тип аномалии, свързани с “преместването на вота на групи хора от една партия в друга, без да има никакво обяснение за това, и часовете, в които се гласува – обикновено това е след 4, защото тогава става ясно на кого колко гласове му трябват, може би и при по-добра цена се продават гласовете. За съжаление това е един постфактум метод. Разбираме, че има нарушения, но не е възможно някой да бъде наказан, нито е възможно да бъдат променени резултатите от изборите”.

Цялото интервю с изпълнителния директор на Асоциация “Прозрачност без граници” в предаването “Денят започва” може да гледате на страницата на БНТ.