Transparency

Имаше ли сериозни изборни нарушения – анализ на експертите Калин Славов и Тихомир Безлов в предаването “Денят започва” на Българската национална телевизия.

„Имаше оживление, имаше очаквания. Имаше доста сериозна сериозна активност на МВР в дните преди изборите. Работата по ограничаването на купуването на гласове и контролираният вот трябва да бъде изнесена именно в периода преди изборите. Оставим ли го в деня на изборите, нещата са изпуснати.

Как може с машинното гласуване да се купи и да се контролира вот?

„Рано е да се каже, че сме намерили панацеята в лицето на машините, защото купуването на гласове става по секции, става по компактни населени места със специфично население. Тогава не контролирате човек по човек как е извършено гласуването, контролирате тази малка затворена общност. Този недостатък може да бъде подпомогнат от т. нар. преброителни центрове. Като броим секция по секция ще се знае коя общност как е гласувала и съответно купуващите гласове знаят как тя е изпълнила като общност своето задължение, независимо дали е гласувала с машини или с обикновени бюлетини. За това преброителните центрове ни дават възможност да размием това гласуване секция по секция. Броят се няколко секции в един преброителен център и се губи връзката между възлагане на гласуване и изпълняване на задължението. Това се прави лесно, машините биха подпомогнали този процес, защото ще ускорят процеса на броенето и няма да е необходимо голямо количество бюлетини да се броят на едно място.“

Цялото интервю с г-н Калин Славов изпълнителен директор на Асоциация “Прозрачност без граници”, гледайте на страницата на БНТ.